Комисията за защита от дискриминацията препоръчва на партиите, лидерите и кандидатите

...
Комисията за защита от дискриминацията препоръчва на партиите, лидерите и кандидатите
Коментари Харесай

Комисията за защита от дискриминация към партиите: Език на омраза в кампанията е недопустим |

Комисията за отбрана от дискриминацията препоръчва на партиите, водачите и претендентите по места да съблюдават високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична полемика и обществена рецензия. Езикът на омразата е неприемлив в обществената връзка и ескалирането на напрежение в обществото би трябвало да бъде избягвано, се споделя в позиция на комисията.

" Това касае и предизборното говорене и ангажира политиците към законосъобразен изказ на техните послания. Така те няма да трансформират дебата в нападателни лични нападки против съперниците си и да основават враждебна, застрашителна среда, нарушаваща правата им ", допълват оттова.

От Комисията са безапелационни, че дискриминирането, тормозът, речта на ненавист и идеологиите или дискурсът в предизборни акции са в несъгласие с демократичните правила и може да подкопаят главните полезности на демократичните страни и конституционните обичаи.

КЗД регистрира още, че не би трябвало да се минава границата между  остро слово и слово на омразата . Комисията акцентира, че свободата на изложение е от главните права на индивида, само че не е безспорна .

" В навечерието на парламентарните избори към този момент се следят първи проблясъци на политическо обществено слово, които по никакъв метод не съблюдават речевия етикет ", написа още в позицията на КЗД.

Според комисията това е интервал, в който рецесията в изрече се задълбочава и не са малко образците за нарушавания на етиката в говоренето, за езикова непоносимост и обидна лексика.

" Налице е постоянно словесна неприязън сред политиците , вместо ловко подбрани предизборни послания. В такива случаи ценностните оферти за политики са сменени от враждебна и нападателна лексика против политическия конкурент, която ескалира до неприемливи крайности , дискриминационни прояви и език на омразата ", допълват от КЗД.

В своя рекомендация за битка с дискриминирането и словото на ненавист в предизборните акции Европейска мрежа на органите за тъждество акцентира, че възбраната на дискриминация задължава политическите партиите да се въздържат както в стратегиите си, по този начин и в акциите си от потребление на дискриминационен език или предложение на дискриминационни политики.

Особено значимо е политиците, като част от това общество, да осъзнаят, че с каузи и думи са виновни за гарантирането на човешките права.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР